Bilsporter för unga

Det finns olika bilsporter som unga kan välja mellan, dels är det folkrace, rally, bilorientering, driftning och dragracing. Detta är ett perfekt tillfälle att läsa klart denna text om ens barn eller den som läser själv skulle vela prova på detta. Det är många som tror att det är väldigt hårda åldersgränser när det kommer till bilsporter, men så är inte fallet. Vissa har åldersgränsen 9 år och uppåt, vissa har 16 år och uppåt. Det varierar ganska mycket angående åldrarna.

Bilsporter för unga

Folkrace

 

Folkrace är en ganska bred bilsport, det är även så att familjemedlemmar kan dela på en bil, så man behöver inte köra i olika bilar bara för att det är andra personer som kommer att köra, utan det går jättebra att alla kör samma bil. Varje race man ska köra kallas för heat. Heaten börjar alltid med sex bilar på startlinjen. Första kurvan som man möter efter starten har börjat kommer alltid att vara trångt att köra på. Alla bilar slåss om att komma etta och ta ledningen redan på första varvet. Det kommer smällas i plåten på bilen man kör, någon snurrar ett eller fler varv och ibland kör bilar ner i diken eller i jordvallar som finns på banan och blir fast där tills heatet är slut. Blir man ståendes vid ett dike eller jordvall måste man snabbt kliva ur bilen och ta sig till säkerhet, säkerheten finns hos personalen som står vid banan. Rullar man och personal kommer springandes för att kolla hur det gick med föraren så måste man ge en tummen upp eller tummen ner, för ja eller nej. Om föraren ligger upp och ned med bilen så måste föraren tänka på att om man gör tummen upp i en bil som är upp och ned, så måste man göra tummen ned istället för upp om det gick bra. Då ger man rätt svar i sådana tillfällen. Banorna är gjord på enkla slingor, packad jord och grus i botten. Det är lite asfalt men när man kör på banan så blir det oftast antingen dammigt eller lerigt. Man måste ha fyllt 15 år för att kunna få vara med och tävla.

Folkrace

Efter A-finalen

När alla segrare har ropats upp i A-finalen så är det budgivning på bilarna som har åkt folkrace den dagen. Om någon har lagt anbud på bilen måste man vara kvar på folkracet, har inte bilen fått något anbud och man har inte vunnit något pris så kan man packa ihop och åka hem. Man får alltid köpa sin bil för att undvika att den ska bli såld. Det köparen måste göra för att kunna köpa en bil så måste man lägga ett anbud på bilens startnummer och sedan hoppas på tur. Anbudsdisken är alltid lika populär, vilket menas på att man kan få stå i kö en bra stund, men vill man ha en bil som har körts bra på banan så är det värt det. Priset på en bil ligger på 6500 kr och då är det prutat och klart.

Utrustning

Föraroverall, skor, hjälm, handskar, nackkrage, balaklava, förarstol och säkerhetsbälte måste man skaffa för att få kunna köra

Relaterade inlägg