Det bästa med motorsport, del 1

Eftersom du är inne på den här hemsidan och läser om motorsport, så utgår jag ifrån att du, liksom jag, älskar motorsport. Det är en fartfylld sport som innehåller det mesta: spänning, action, fart. Men till skillnad mot andra populära sporter så finns det inga filmningar i motorsport – ingen Ronaldo eller Neymar som åmar sig i gräset för att vinden snuddat vid deras benskydd. I motorsport finns inte utrymme för sådant. Här gäller det att koncentrera sig 100 % på uppgiften: att komma först i mål. Det är det enda som gäller. Det är enkla, raka direktiv. Antingen är du först med att passera mållinjen, eller så åker du hem som en förlorar i dag. Det gäller att hela tiden flytta gränserna och utmana sig själv. Annars har man inget på racingbanan att göra.

Det bästa med motorsport, del 1

I den här artikelserien tänkte jag skriva litegrann om varför just jag älskar motorsport. Vad är det som så häftigt med snabba bilar och action? Varför dras man till motortävlingar? Helt enkelt: vad är det bästa med motorsport? Enligt mig så klart.

Farten

Självklart finns det en stor dragningskraft hos farten. I motorsport går det undan som i ingen annan sport. Det är de snabbaste fordonen som människan skapat (förutom flygplan och rymdraketer …), och de tävlar mot varandra under perfekta förutsättningar. Då går det så klart fort. Det är otroligt hastigheter som uppvisas, och det pirrar i magen bara av att se förarna pressa sig själva att köra snabbare och snabbare. Den som gillar motorsport och går på motorsportstävling gör det för att uppleva farten på nära höll. Endast ifrån läktaren kan man faktiskt förstå hur fort de kör. Och alla kämpar sitt yttersta för att köra ännu snabbare. Det är en ständig strävan mot perfektion, högre hastigheter och segrar som lockar.

Farten

Krascherna

Självklart är det inte krascherna i sig som lockar. Det är aldrig roligt när någon blir skadad eller rent av omkommer på racingbanan. Men när jag skriver om krascherna här, så menar jag inte krascherna i sig – utan faran. Det är risken för att krascha som skapar spänning och nerv i tävlingarna. Det handlar om att pusha gränserna och köra fortare och fortare, men den som gapar efter mycket … Pushar man för långt så är risken att man kraschar. Det är en finkänslig balansgång mellan framgång och olycka. Men det är risken, faran, spänningen som gör motorsporten så tilltalande. Sedan är det så klart även häftigt när förarna kraschar ibland – så länge ingen skadar sig.

Krascherna

Hjältarna

Sist men inte minst: hjältarna. Förarna i motorsport är verkliga hjältar som dagligen tänjer på gränserna för vad som är möjligt. De tävlar inte bara mot de andra förarna, eller mot sig själva, utan mot mänsklighetens begränsningar. Fysikens lagar som hindrar människan total frihet. Förarna i motorsport är hjältar som flyttar gränserna för vad som är möjligt. De tvivlar inte. De koncentrerar sig och försöker sitt yttersta. De är modiga och fartgalna, och trots farorna och riskerna, så sätter de sig bakom ratten och trotsar farorna för att komma först i mål.

 

Relaterade inlägg