Italienska tävlingsbilar

Italien är ett land som är känt för många saker. Pasta, Colosseum, viner, fotboll, glass och märkeskläder för att nämna några. Något annat som har en stark koppling till Italien är några av världens mest kända bilmärken. Och den kändaste av dem Ferrari

Italienska tävlingsbilar

Ferrari

Ferrari är ett märke med en lång historia av att vara ett erkänt varumärke. Ferrari är populär bland de rika och kändisar och många unga pojkars dröm är att åtminstone en gång få sitta i en riktig Ferrari. Ferrari har även en nära anknytning till motorsporten. Flera av de stora namnen inom motorsport är kopplade till Ferraris fabriksstall. Michael Schumacher för att nämna ett stort namn som ligger nära i tiden och givetvis Nikki Lauda som körde för Ferrari under 70-talet. Kampen mellan österrikaren Nikki Lauda och engelsmannen James Hunt har till och med filmatiserats genom filmen Rush som nådde bioduken år 2013.

Ferrari har sedan slutet av 40-talet varit med och tävlat i olika Grand Prix. Stallets första seger kom under Storbritanniens Grand Prix år 1951 då Argentinaren José Froilán González tog hem förstaplatsen. Sedan dess har stallet vunnit över 200 Grand Prix och har vid flera tillfällen haft mer än en person på prispallen. Ferrari missade den första Formel 1-tävlingen som ägde rum 1950 men har sedan dess varit med och tävlat i samtliga säsonger. Ferrari har blivit ett otroligt stort varumärke och erbjuder idag flera olika produkter. Utöver bilar så tillverkar de kläder, solglasögon, parfym, klockor och cyklar. Hos Ferrari Museum i Maranello går det att se den utställning som visar upp varumärkets olika utmärkelser genom åren.

Andra märken

Grundaren till Ferrari, Enzo Ferrari, började sin karriär som racerförare för Alfa Romeo. Alfa Romeo har likt Ferrari en tydlig koppling till bilsport. Alfa Romeo har varit ett värdigt namn inom såväl sportvagnsracing som Grand Prix och Standardvagnsracing. Genom att varit verksamma sedan 1910-talet har Alfa Romeo en lång historik av att tillverka bilar. Både under 60- och 70-talet tillverkade Alfa Romeo en rad olika sportbilar. Under 80-talet köptes märket upp av Fiat. Av de modeller tillverkade i mer modern tid är 159:an, GT och Spider några av de mer välkända. En annan tillverkare med ett erkänt namn inom motorsporten är Maserati. Men likt så många andra drog sig Maserati ur Formel-1 i slutet av 50-talet som en följd av ekonomiska problem. Samtidigt drog sig Maserati även ur sportvagnsracing men fortsatte att bygga bilar åt andra stall och även privatbilar som är ett märke som förknippas med stil, lyx och hög klass.

Andra märken

Sedan går det inte att tala om italienska tävlingsbilar utan att nämna Lamborghini. Lamborghini är en lyxbil som kom till som en följd av att grundaren, Ferruccio Lamborghini, inte var nöjd med de sportbilar som marknaden kunde erbjuda på 60-talet. Ferrari var en av dessa bilar han var missnöjd med. Så han bestämde sig för att starta ett eget märke. Lamborghini är mer känd som en lyxbil som körs av rika och kändisar. Inom tävlingsgrenar är det mer vanligt inom olika former av street race. Detta till följd av otroligt kraftfulla motorer, snabb acceleration och topphastighet men även en känsla av oövervinnlighet som fler ägare av en Lamborghini besitter.

 

 

Relaterade inlägg