Klassiska motorevent – Mille Miglia

Hej och välkommen till denna sida där vi kommer skriva om klassiska motorevent runt om i världen, för den som har en kärlek till motorer av alla slag törs jag lova att ni kommer här hitta några godbitar, kommer bli en hel del historia om olika klassiska tävlingar som finns inom motorsport, bilder på gamla banor och bilar och oavsett om ni vill bara läsa om eventen eller letar inspiration för er nästa semester resa så hoppas jag att ni blir tillfredsställda. Jag tänker börja med Italien, det känns mest naturligt med tanke på vilken passion som finns i Italien för motorer genom årens lopp.

Mille Miglia

I Brescia under andra halvan på 20 talet föddes denna tävling, folket i Brescia ansåg att staden och dess omgivning var hjärtat i Italiens motorsport och besvikelsen var stor när Italiens grand Prix flyttades till den nya racing banan i Monza och tanken på ett nytt lopp föddes, efter en hel del diskussioner var uthållighetstävlingen som består av 1000 miles, eller 258 mil från Brescia till Rom och tillbaka till Brescia en verklighet. Första loppet var 1927 och till start kom 77 bilar och på i många fall små, smala vägar i för den tiden hisnade snitthastigheter över 100km i timmen var detta ett lopp med livet som insats för många förare. Detta lopp hålls årligen med par undantag för krigsåren ända tills 1957 då en stor olycka inträffade med en Ferrari och totalt 12 människor dog och som en följd blev tävlingen förbjuden, totalt under åren dog 56 människor så det var kanske inte konstigt loppets förbjudes.

Mille Miglia idag

Sir Stirling Moss år 2015 i samma bil som han vann loppet 1955. 1977 återföddes loppet under namnet Mille Miglia Storica med samma rutt som förut men endast bilar som var tillverkade innan 1957 och hade deltagit i loppet under något av ursprångsåren 1927 till 1957 får delta och det gör loppet till en uppvisning och ett minne av en gammal epok som är väl värd att minnas och för den som är motorintresserad och har ett tycke för gamla bilar är nog detta nästan som att komma till himlen.

Mille Miglia är idag en händelse i sin egen klass med en samling av personligheter och en kombination av tradition, innovation färgad med kreativitet, elegans, vacker natur och det italienska sättet att leva. Detta överflöd av rika element har gjort Mille Miglia till en symbol för italiensk excellens över hela världen

Som avslutning kan jag säga att jag tycker det är kul och spännande att det finns möjlighet att än idag få ta del av denna historia av bilar från en tid då bilen var relativt ny i världen och är glad att det finns människor och föreningar som gör allt för att bevara och dela med sig av dåtiden och ett besök i det vackra Italien är för mig alltid en höjdpunkt men för den som inte har möjlighet att resa till Brescia och vill veta mer om detta klassiska lopp kan jag rekommendera en dokumentär från 2007 som heter Mille Miglia ’The Spirit of a Legend’.

Relaterade inlägg