Klassiska motorevent- Silverstone och British GP

Hej igen och välkomna till ännu en del om klassiska motorevent runt om i världen där vi tar en titt på några av dom största, klassiska och äldsta eventen och dess historia så häng med på resa tillbaka i tiden.

Brittiska GP

Det brittiska storloppet har anor från 1920 talet men då hölls det bara ett par lopp på det klassiska flyg och motortsportfältet Brooklands nära Weybridge in Surrey utanför London och tyvärr under andra världskriget blev stora delar av Brooklands förstört på grund av bombningar och Silverstone byggdes i Northamptonshire och det första loppet på den nya banan kördes 1948.

Brittiska GP

Silverstone

1950 introducerades den nya mästerskapsserien för Formula 1 och det första loppet någonsin i dess historia kördes faktiskt på Silverstone och det var det året för första gången möjligt att se Alfa Romeo på brittisk mark och detta event var även den första och enda gången en regeringsmonark fanns i publiken då kung George VI hjälpte publiken att fira starten på ett event som idag lockar miljontals åskådare runt om i världen. Från 1955 hölls loppet även på alternativa banor som Aintree 1955 till 1963 och Brand Hatch 1964 till 1987 då det på ojämna årtal hölls på Silverstone, banan har haft ett par ändringar under årens lopp med den första 1975 då den nya chikanen Woodcote byggdes för att sakta ner hastigheterna men redan 1987 flyttades den till raksträckan innan Woodcote och efter tragedierna på Imola 1994 infördes vid den utplattade Abbey-kurvan ännu en chikan bara 6 veckor innan start.

Legendariska vinnare på brittiska GP

Den första vinnaren på Brooklands var det franska paret Louis Wagner och Robert Senechal i en Delagebil medan den första vinnaren på Silverstone 1948 var Luigi Villoresi i en Maserati. I det första Formula 1 loppet 1950 vann italienaren Giuseppe Farina i en Alfa Romeo och den första britten att vinna detta klassiska lopp var Stirling Moss som vann 1952 i en Mercedes. Tre stycken förare har lyckats vinna loppet 5 gånger och det är Alain Prost, Jim Clark och Lewis Hamilton och dom två sistnämnda har lyckats vinna 4 gånger i rad men om Lewis Hamilton lyckas vinna igen 2018 så kommer han skriva in sig ensam i historieböckerna. Ferrari är den konstruktör som vunnit flest gånger genom åren med sina 15 segrar knappt före McLarens 14 vinster.

Legendariska vinnare på brittiska GP

Silverstone är även värd för andra motorsportsevenemang som silverstoneclassic, brittiska GP för motorcyklar, 24 timmars lopp med mera och sin plats i historien som en klassisk arena för motorsport och dess utveckling och bevarande har den förtjänat väl och kan starkt rekommendera ett besök och för den som vill ha en helhetsupplevelse kanske det är värt att vänta till 2019 då det kommer på plats finnas en hel ny upplevelse  som kommer ta er med på en resa i tiden med en hel del interaktiva program samt chansen att prova om just du har vad som krävs för att bli en Formula 1 förare och som grädde på moset en virtuell upplevelse med ett varv på Silverstone.

Relaterade inlägg