Klassiska motorevent – Triple Crown, del 2

Välkommen tillbaka till den andra delen av klassiska motorlopp som ingår i den så kallade Triple Crown, en prestation som innebär att en förare har vunnit i alla 3 av dom mest prestigefyllda motortävlingarna runt om i världen, i den första delen kollade vi lite närmare på Indy 500 och i denna del kommer vi titta på Monacos Grand Prix.

Monaco Grand Prix

För den som inte vet det är detta ett Formula 1 lopp som kördes första gången 1929 och inom motorkretsar rankas detta lopp som ett av dom mest prestigefyllda och viktigaste loppen i världen inom motorsporten. Från 1955 har det varit ett återkommande event inom Formula 1 serien och det gör Monacos Grand Prix till ett av dom äldsta inom serien. Loppet körs på den smala banan på Monte Carlos gator med många höjdförändringar och snäva kurvor samt en tunnel och allt detta gör loppet väldigt krävande för en förare. Nelson Piquet sa en gång att köra i Monte Carlo är som att cykla runt i vardagsrummet och om loppet inte redan var en del av Formula 1 programmet skulle detta lopp aldrig bli en del av det på grund av den höga säkerhetsrisken. Loppet är det enda i kalendaren som inte kräver den obligatoriska distansen för ett Formula 1 på minst 305 km.

Storbritanniens Graham Hill var känd som ’Kungen av Monte Carlo’ på 1960 talet efter sina fem vinster, men Ayrton Senna är den förare som vunnit mest lopp här med sina 6 varav 5 på raken under åren 89 till 93, Michael Schumacher lyckades vinna här 5 gånger under sin karriär och för Sverige har det blivit en vinst genom åren genom Ronnie Petterson 1974.

Under mer än 100 år med motorsport finns det många ställen och namn man kommer att tänka på, som inspirerar, och fångar fantasin. Förare som Nuvolari, Fangio, Clark och Senna, konstruktörer som Alfa Romeo, Ferrari, Lotus och Mercedes. Banor som Indianapolis, Brooklands, Le Mans och Nurnburging. Alla har kännetecknet för hög prestation, men en plats har i synnerhet spelat en roll i motorsport som är unik. En plats som har bidragit inte bara till en formidabel utmaning för förare och maskiner och inte bara en exceptionell plats för glamour och prestige, men en plats som har varit värd för mer FIA världsmästerskaps evenemang än någon annan plats i världen. Så löd motiveringen från internationella bilsports förbundet när dom belönade Prins Rainer den tredje med deras första guldmedalj för motorsport år 2004, en belöning som framröstades av förbundets medlemmar runt om i världen.

Detta säger allt om statusen detta motorsportsevent har fått inom motorkretsar och för den som vill få en smak av historia eller ett besök på det också kända casinot eller kanske bara få en skymt av alla kändisar som har valt att bosätta sig här eller som dyker upp med sina lyxbåtar varje år under loppet är nog detta ett av dom mest passande klassiska motorsports event som är värt att besöka.

Relaterade inlägg