Motorsport för alla åldrar

Motorsport kan avnjutas av alla åldrar på plats för att se en tävling eller genom tv:n i hemmet. Men de viktigaste är att de inte behövs någon ålder för att kunna förstå vad motorsport innebär. Den som kör snabbast runt banan vinner men detta kan skilja sig beroende vilken slags motorsport det är. För i delar inom motorsporten är det lag som tävlar mot varandra och den som får flest poäng vinner. Det finns många stjärnor i motorsporten och varje gren har sin egna stjärna, en av de mest kändaste Formel-1  föraren är Michael Schumacher som under sin tid i Formel-1 körde för Ferrari och är än idag en av de mest framgångsrikaste förarna.

Motorsport för alla åldrar

STCC

Scandinavian Touring Car Championship är ett skandinaviskt bilrace som grundades 2011, detta är en sammanslagning av dansk och svenska racing mästerskap. Tillsammans bildades ett skandinaviskt mästerskap och tävlingarna kördes tillsammans under samma helg. Swedish Touring Car Championship och Danish Touringcar Championship slogs tillsammans till en tävling och bildade STCC eller Scandinavian Touring Car Championship. Den första säsongen kördes majoriteten av alla tävlingar i Sverige men det kördes även ett par lopp i Danmark som kördes i Jyllandsringen. Jyllandsringen har även i senare tävlingar använts som racingbana.

Speedway

Speedway är en motorsport där de tävlande använder speciella motorcyklar som körs runt en doserad bana. En speedwaymatch körs mellan två lag som består av 7 förare i varje lag. Varje lagmatch består i 14 heat och final. I varje heat tävlar 4 förare, två från varje lag. Dessa förare kör sedan 4 varv runt banan och den som går i mål först högst poäng, poängberäkningen i speedway är till fördelad på följande sätt 3,2,1,0 där segraren av loppet får högst och därefter gradvis fördelas poäng bland förarna.  De motorcyklar som används i Speedway idag får minst väga 77 kg otankad och de behöver inte ha någon broms monterad då det är tillåtet enligt regelverken. En av giganterna i Speedway från Sverige är Tony Rickardsson som vann VM 6 gånger.

Grand prix/Formel-1 

Grand prix-racing har ursprunget från biltävlingarna som kördes i Frankrike på 1890 talet. Dessa tävlingar utvecklades i en mycket snabb fart från enkla grusvägar till större banor. Från början kördes dessa bilrace mellan olika grannstäder för att visa vem som hade den bästa bilen. Istället utvecklades detta till en tävling som testade uthålligheten på bilen och föraren som i den. Då tekniken blev mer omfattande och avancerad så växte tävlingsinstinkten med den höga hastigheten. Hög hastighet leder i flesta fall till mycket allvarliga olyckor och det var det även i dessa fall. En av de mest kända olyckorna som en svensk var inblandad i är i Milano där Ronnie Peterson avled.  Grand prix tävlingarna blev senare de Formel-1 tävlingar som körs årligen runt omkring i världen. Formel-1 kan kallas arvtagaren av Grand prix och loppen inför Formel-1 VM kallas Grand Prix och ett av de mest kändaste banorna är Monaco Grand prix som går genom staden Monaco.

Relaterade inlägg