Snabba bilar

Visst är det något lockande med riktigt snabba bilar. När man ser en het sportbil som kryssar fram över vägen pirrar det till lite extra i magen. Det är otroliga krafter fångade i en snygg design. Sportbilar en perfekt blandning mellan urkraft och finess, mellan styrka och stil. Därför är det inte konstigt att så många människor strävar efter att ha råd med en riktig sportbil. Ljudet från motorn när en Porsche, Ferrari eller Lamborghini susar förbi en på motorvägen … vinddragen skapar ett sug i magen – och ett sug efter att själv få köra en sådan häftig bil. Dessa tre märken är legendariska inom bilbranschen, och därför tänkte jag skriva några rader om dem i den här artikeln. Häng med!

 

Porsche

Det bilmärke som i dagligt tal oftast brukar omnämnas som Porsche, har egentligen ett mycket längre, och mer komplicerat, namn. Porsche heter nämligen Dr. Ing. h. c. F. Porsche AG. Men det orkar man ju inte direkt säga … Företaget har sitt huvudkontor i den tyska staden Stuttgart, samma stad som företaget också grundades i för nästan hundra år sedan.Det var Ferdinand Porsche som 1931 startade bilmärket som framgent skulle bli en stor succé, med klassiska, odödliga sportbilar som bland annat modellen Porsche 911. Andra framgångsrika sportbilsmodeller inkluderar till exempel Porsche Cayman, Porsche 980 Carrera GT eller varför inte Porsche 550 Spyder. I dag är Porsche ett enormt bilföretag med cirka 24 000 anställda runt om i världen. Och Porsche fortsätter att konkurrera om att vara världens hetaste tillverkare av fräsiga sportbilar.

Porsche

 

Ferrari

Det går knappast att skriva om sportbilar utan att även nämna Ferrari N.V. Sedan bilmärket grundades 1928 har det varit bland de mest framgångsrika i bilbranschen. Ferrari är som det flesta säkert redan vet ett italienskt märke med en ståtlig häst på loggan. Grundaren heter Enzo Ferrari och var en viktig pionjär inom sportbilsbranschen. Även om Ferrari har sina rötter i Italien, så har företaget i dag sitt säte i Nederländerna och Amsterdam, även om huvudkontoret fortfarande ligger i den italienska staden Maranello.

Ferrari är dessutom börsnoterat i USA och börsmarknaden Wall Street. Under 1969 till 2016 ingick dock bilmärket Ferrari i den stora koncernen Fiat, men är alltså numera ett eget aktiebolag. Genom åren har Ferrari bjudit på en rad olika kultförklarade bilmodeller. Eller vad sägs om Ferrari 348 Spider, Ferrari 208 GTB/GTS eller Ferrari F430 Scuderia. Riktigt snabba bilar helt enkelt. Ferrari fortsätter att vara ett bilmärke med högt anseende.

Lamborghini

Sist men inte minst, ytterligare ett snabbt italienskt bilmärke, nämligen Lamborghini. Sagan om Lamborghini börjar i den italienska staden Bologna. Här hade Ferruccio Lamborghini köpt en splitterny Ferrari, men han var inte nöjd med sin nya sportbil. Då tog han saken i egna händer och började själv producera sportbilar. Och resten är en framgångssaga.

Lamborghini

Med en rad hyllade sportbilsmodeller har Lamborghini skrivit in sig i historien. Bland de snabbaste bilarna finns bland annat Lamborghini Reventon, Lamborghini Gallardo och Lamborghini Super Trofeo. Om du åker ut med en Lamborghini så kan jag garantera att folk kommer snegla på ditt vrålåk både en och två gånger extra!

Relaterade inlägg