Svensk motorsport

Svensk motorsport

Svensk motorsport

Kort och gott är motorsport all slags sport som bedrivs med motordrivna fordon och inom kategorin motordrivna fordon ingår bland annat flygplan, bilar, motorcyklar och racerbåt. Motorsport har en lång historia i Sverige och är en del av vår kultur. De allra flesta orter även de allra minsta har klubbar där motorintresserade samlas, antingen för att utöva någon form av motorsport eller för att se på sport under anordnade former.

Intresset för motorsport har dock falnat något under senare åren vilket tros bero på att Sverige inte har lyckats med att ha ett större antal förare som lyckas internationellt under en längre period men även på grund av falnande ekonomi. En annan anledning tros också vara att motorsporten konkurrerar med så många andra sporter i dagsläget och att media möjligen inte ger lika mycket utrymme till motorsport som till andra sporter.

Motorsporten historiskt

Intresset för de olika motorsporterna har gått i omgångar. Med SAAB som producerade bilar i Sverige var bilsporten på uppgång och förare som Ronnie Peterson, Joakim Bonnier och Björn Waldegård var på var och varannans läppar under 1950–90 talet. År 1966 grundades STCC, Swedish touring cars, vilken fortfarande körs idag. Bilsporten hamnade dock på en liten nedgång när SAAB lades ner. Tronen togs över av motorcykelsporten och även idag är speedway en av de största och en mycket uppskattad sport över hela landet. När intresset var som störst arrangerade Sverige VM deltävlingar i de allra flesta disciplinerna medans det i dagsläget i princip inte anordnas mer än en handfull.

Sveriges Grand Prix

Under hela sex säsonger med start 1973 kördes en av deltävlingarna i Grand Prix i Sverige. Banan låg mitt i mörka skogen belägen i småländska Anderstorp. Efter att sponsorerna till loppet drog sig ur 1979 blev sista Formula ett tävlingen här 1978. Banan användes under många år efter grand prix tävlingarna bland annat till roadracing i 500cc klassen, superbikes och diverse MC tävlingar men i dagsläget används banan också som flygplats.

Motorsport och framtiden

Motorsport och framtiden

De senaste åren har bland annat förare som Marcus Eriksson skapat en liten hype kring Formula 1 då han är den förste svenska föraren sedan Stefan Johansson körde under 1980–90 talet. Under ungefär samma period har föraren Jonnie Lindberg skördat framgångar i dragracing i USA vilket också skapat ett större intresse för sporten. Under 2021 bestämdes det att det Rally Sweden, en av de fjorton deltävlingarna i World rally cup flyttas från de värmländska skogarna till norra Sverige, nämligen Umeå. Tävlingen som är den största av sitt slag och en stor folkfest i Sverige flyttades på grund av återkommande snöbrist och kör för första gången på nya banan i vinter 2021. Tävlingen stoltserade med svenska framgångar fram till 1981 och därefter har de svenska framgångarna varit milt sagt mycket sporadiska. Oljebrist, snöbrist och epidemi i världen är några av avledningarna till att tävlingen har ställts in historiskt sett. Speedway, motocross, enduro och rallycross är andra mycket populära sporter där svenska förare har nått succé under många år. 

Relaterade inlägg